قوانین وراثت در امارات | تعیین تکلیف دارایی‌های متوفی 

قوانین وراثت در امارات کاملا بر بستر شریعت طراحی شده است. این قوانین در کتاب قانون امارات متحده عربی در بندهای مربوط به وضعیت شخصی امارات مصوب سال 2005 و قانون مدنی امارات متحده عربی مصوب سال 1985 گنجانده شده است. تاکنون، مسلمانان و غیرمسلمانان در مورد دارایی‌های واقع در امارات تابع قوانین ارثی بوده‌اند. البته با توجه به پیشرفت‌های کنونی و گسترش سرمایه‌گذاری، شاهد تغییرات زیادی در آینده قوانین وراثت در امارات خواهیم بود تا همه ساکنان امارات را بدون توجه به مذهبشان در خود جای دهد و تغییرات مهمی را برای مهاجران غیر مسلمان ایجاد کند. در این مقاله عربلند، موضوع ارث در امارات را بررسی خواهیم کرد.

درخواست مشاوره رایگان

اگر نیاز به مشاوره و راهنمایی در زمینه خرید ملک در دبی، اخذ اقامت و کسب درآمد دلاری از طریق اجاره ملک دارید کافیست فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان حرفه‌ای ما به صورت کاملا رایگان شما را راهنمایی کنند.

قوانین کنونی وراثت در امارات

بر اساس آنچه در ماده 313 قانون احوال شخصیه امارات آمده ارث اینگونه تعریف می‌شود: «تقسیم ضروری اموال و حقوق مالی پس از فوت صاحب آن به مستحقین» و در مورد ماده 17.1 قانون مدنی، امارات متحده عربی مقرر می‌دارد که “ارث باید توسط قوانین قابل اجرا در کشوری که متوفی تابعیت آن را دارد اعمال شود”. برای مثال وقتی یک خارجی با ترک دارایی در امارات متحده عربی فوت می‌کند، تابعیت کشور متوفی طبق ماده 17.1 قابل اعمال است. با این حال، ماده 17.5 بیان می‌کند که مقررات قانون ارث امارات در مورد دارایی‌های واقع در امارات در صورت عدم وجود وصیت نامه حاکم خواهد بود.

قوانین وراثت در امارات

مطالعه کنید: قوانین خرید ملک در دبی

قوانین ارث بر اساس قانون احوال شخصیه و مدنی

بر اساس قانون فدرال شماره 28/2005 در مورد قانون احوال شخصیه، افراد مسلمان می‌توانند وصیت نامه‌ای را تنظیم کنند که تا یک سوم دارایی خود را به ذینفعان خاصی که انتخاب می‌کنند، منتقل نمایند. دو سوم مابقی ترکه بر اساس موازین شرعی بین وراث قانونی مانند همسر، فرزندان، پدر و مادر و خواهر و برادر تقسیم خواهد شد.

اجرای قانون ارث برای غیر مسلمانان در امارات

قاعده کلی این است که قانون ارث امارات متحده عربی در هر صورت اعمال می‌شود، مگر اینکه یک غیر مسلمان در وصیت نامه خود خواهان اعمال ارث بر اساس قوانین کشور خود باشد. ماده 1.2 قانون وضعیت شخصی امارات متحده عربی 2005 به خارجیان غیر مسلمان که صاحب دارایی در امارات متحده عربی هستند اجازه می‌دهد تا بر اساس قانون کشور خود وصیت کنند. بنابراین حکومت، به جای قوانین شرعی، بر اعمال قوانین کشور ذکر شده نظارت خواهد کرد.

در نتیجه، وراث قانونی متوفی می‌توانند از دادگاه صالح امارات متحده عربی بخواهند وصیت‌نامه متوفی که قبل از فوت در خارج از امارات متحده عربی ثبت کرده است را اعمال کنند. وصیت‌نامه باید به زبان عربی ترجمه شده و توسط مقام صلاحیتدار کشور مبدا تایید شود. همچنین لازم است با تایید نمایندگی دیپلماتیک امارات متحده عربی کشور مذکور و همچنین وزارت امور خارجه در امارات نیز برسد. 

قانون وراثت در امارات در صورت نبودن وصیت‌نامه

هنگامی که یک خارجی غیر مسلمان بدون وصیت نامه فوت کند، دارایی‌های امارات متحده عربی مشمول تفویض اختیار براساس قوانین شرعی خواهد بود. عدم وجود وصیت نامه ثبت شده در امارات به این معنی است که دارایی‌های متوفی مطابق با دستورالعمل‌های شرعی تقسیم خواهد شد.

مشاوره رایگان با مشاورین عربلند

نحوه تقسیم ارث در امارات بر اساس شرع چگونه است؟

بر اساس ماده 324 قانون احوال شخصیه امارات متحده عربی، در صورتی که زوج (زن یا شوهر) فرزندی داشته باشد، یک هشتم ترکه به همسرش تعلق خواهد گرفت. بنابراین، همسر متوفی یک هشتم سهم متوفی در دارایی‌های واقع در امارات را دریافت می‌کند.

طبق قوانین شریعت، پسران معمولاً دو برابر سهم دختران ارث می‌برند. قانون احوال شخصیه امارات متحده عربی 2005 در ماده 352 مقرر می‌دارد که «هر مرد باید دو برابر زن از ارث برخوردار باشد». این امر در مورد پسران و دختران، صرف نظر از اینکه از یک پدر و مادر باشند یا نه قابل اعمال است.

 آیا بعد از فوت، ملک در دبی به ارث میرسد یا نه؟

یکی از مسائلی که برای افرادی که قصد خرید ملک در دبی را دارند اهمیت دارد این است که آیا ملک خریداری شده در دبی به ارث می‌رسد یا نه؟ چون گاهی می‌شنویم که اگر در دبی شخصی فوت کند ملکش به ورثه نمی‌رسد در صورتی که کاملا اشتباه است. ارث به همسر فرزندان و حتی والدین هم تعلق می‌گیرد و فقط در صورتی که شخص فوت کند و وارثی نداشته باشد مالکیت کل اموالش را دولت در اختیار می‌گیرد.

در امارات، فروش املاک مسکونی به ارث رسیده توسط ورثه با دو فرمان قانونی کلیدی اداره می‌شود: فرمان دبی شماره 23/2020 در مورد مقررات فروش املاک مسکونی توسط ورثه و فرمان دبی شماره 2023/ 25 در زمینه تاسیس دادگاه املاک.

فرمان شماره 23/2020 امارات، مقررات فروش املاک مسکونی توسط وراث چیست؟

این فرمان بر مقررات مربوط به فروش املاک مسکونی به ارث رسیده توسط وارثان در امارت دبی تمرکز دارد. فرمان شماره 23/2020 دبی برای همه املاک مسکونی واقع در دبی اعمال می‌شود (به استثنای املاک مسکونی اعطا شده تحت موسسه مسکن محمد بن راشد).

این قانون، برای همه ملیت‌ها قابل اجرا است. به گونه‌ای که  تضمین خواهند کرد که فرآیند فروش املاک موروثی مطابق با الزامات قانونی است و از حقوق همه طرف‌های درگیر از جمله ورثه و خریداران بالقوه محافظت می‌کند. این قانون رویه‌ها و اسناد خاصی را تعیین خواهد کرد که باید برای شروع و تکمیل معامله فروش، محافظت در برابر روش‌های متقلبانه و تضمین شفافیت در بازار املاک و مستغلات دنبال شوند.

قوانین ارث در امارات

مراحل اجرایی قانون 23/2020

در اجرای قانون نظارت بر فروش املاک این موارد باید رعایت شود:

شرایط و مراحل فروش

وراث یا نمایندگان قانونی آنها می‌توانند تقاضای فروش اموال موروثی را برای تایید ارائه کنند. نهادهای دولتی مربوطه، مطالعه موردی را در مورد وراث آغاز می‌کنند. سپس به سایر وراث اطلاع می‌دهند که ظرف 30 روز پس از اطلاع، نظرات خود را ارائه نمایند.

تایید فروش ملک

پس از تایید متفق القول از همه وراث، مراحل فروش ادامه می‌یابد. فروش می‌تواند به ارزش بازار یا از طریق حراج انجام شود. شرایط شامل تابعیت خریدار (در صورت وجود)، تسویه مبالغ سررسید یا معوق به نهادهای دولتی، واریز مبلغ فروش به دولت دبی برای توزیع به وراث و هرگونه شرایط اضافی تعیین شده توسط دولت است.

مشاوره رایگان با مشاورین عربلند

ارائه راه‌حل‌های جایگزین مسکونی

 مطالعه موردی نشان می‌دهد که وراث فاقد مسکن جایگزین ممکن است تحت تاثیر این فروش قرار گیرند. پس دولت با نهادهای مربوطه هماهنگ می‌کند تا راه حل‌های مسکونی جایگزین ارائه دهد. اگر در طول یک سال هیچ راه‌حلی ارائه نشد، درخواست برای فروش به طور موقت متوقف می‌شود تا زمانی که گزینه‌های جایگزین مشخص گردد.

امتناع از فروش ملک

در مواردی که وراث فروش را رد کنند یا در مدت زمان معین پاسخ ندهند، دولت به دنبال تسویه حساب دوستانه بین وراث است. در صورت توافق، قرارداد امضا می‌شود و بخش فروش، کار را ادامه می‌دهد. در صورت تداوم اختلاف، متقاضی می‌تواند برای فروش ملک از طریق دادگاه شکایت کند.

تجدیدنظرخواهی از تصمیمات

افراد می‌توانند در مدت 10 روز کاری نسبت به تصمیمات یا رویه‌های اتخاذ شده توسط وزارت یا موسسه تجدید نظر کنند. دادگاه طبق رویه‌های تعیین شده تجدید نظر را ارزیابی و در مورد آنها تصمیم گیری می‌کند.

تشکیل کمیته قضایی

دادگاه به درخواست‌ها، دعاوی و اختلافات ناشی از فروش اموال و همچنین درخواست تجدیدنظر علیه تصمیمات وزارتخانه یا مؤسسه رسیدگی می‌کند. رویه‌ها توسط قوانین مربوطه اداره می‌شود.

فروش ملک از طریق مزایده

در صورتی که به ارزش دارایی زیان وارد شود، دادگاه ممکن است حکم به مزایده بدهد. تمام این موارد برای این است که دادگاه تضمین می‌‌کند که هیچ آسیبی متوجه وراث آسیب پذیر نخواهد شد. 

فروش اموال موروثی ورثه در امارات مستلزم انجام مراحل قانونی است که تحت تأثیر قوانین شریعت و قوانین مدنی است. برای افراد مسلمان، قانون احوال شخصیه بر وصیت و ارث مطابق با اصول شرعی حاکم است. مهاجران غیر مسلمان این اختیار را دارند که بر اساس قوانین کشور خود برای اداره دارایی‌های خود در امارات وصیت کنند.

مشاوره رایگان با مشاورین عربلند

علاوه بر این، حکم شماره 25/2023 دبی بر فروش املاک مسکونی موروثی در دبی حاکم است و روند شفاف و منصفانه‌ای را برای وراث و خریداران بالقوه تضمین می‌کند. دادگاه املاک، نقش حیاتی در نظارت بر فرآیند فروش و حل و فصل هر گونه اختلافی که ممکن است ایجاد شود ایفا می‌کند. با رعایت این رویه‌های قانونی، وراث می‌توانند با اطمینان اموال موروثی را بفروشند و ضمن حفظ منافع همه طرف‌های درگیر، از انتقال امن مالکیت اطمینان حاصل کنند.

این قوانین بین املاک و مستغلات و املاک شخصی تمایز قائل نمی‌شود. اگر متوفی صاحب املاکی در دبی باشد، با توجه به وضعیت وصیت‌نامه، املاک بین وراث تقسیم خواهد شد. قوانین تقسیم املاک نیز بنا بر شیوه شرعی صورت می‌گیرد. البته اگر شخص غیر مسلمان در وصیت‌نامه خواسته باشد که املاک طبق قانون کشور متبوع خود را به ارث بدهد، دولت امارات بر نحوه تقسیم املاک طبق همان قانون نظارت می‌کند.

ارث در دبی

 نحوه تقسیم موجودی حساب بانکی پس از فوت مالک چگونه است؟

در مورد وجوه موجود در حساب بانکی، همسر بازمانده متوفی نیمی از موجودی را دریافت می‌کند و مابقی مبلغ به طور مساوی بین فرزندان متوفی و بدون تفاوت جنسیت تقسیم می‌شود. در صورتی که حساب بانکی امارات متحده عربی به طور مشترک توسط متوفی و شخص دیگری افتتاح شده باشد، دارندگان حساب مشترک بازمانده باید ظرف ده روز پس از فوت متوفی به بانک اطلاع دهند. پس از اطلاع، بانک حساب را تا تعیین جانشینان مسدود می‌کند. سهم وراث حساب بانکی مذکور در صورت داشتن مشترک، توسط دادگاه صالح در امارات تعیین خواهد شد.

خرید املاک در امارات و چالش‌های تقسیم ارث

 آنچه در این مقاله به آن اشاره کردیم در مورد املاک و دارایی‌هایی است که پس از درگذشت مالک، به بازماندگانش خواهد رسید. اما آنچه به ویژه هنگام خرید ملک در امارات اهمیت پیدا می‌کند، خرید ملکی است که از هر جهت قوانین کشور امارات را رعایت کرده باشد. همچنین امکان ارزش آفرینی حداکثری ملک در درازمدت را نیز نباید از نظر دور داشت. از این‌رو برای اطمینان از خریدی سالم، با کارشناسان شرکت عربلند مشورت کنید تا خود و نزدیکانتان سال‌های سال از خریدی منحصر به فرد رضایت داشته باشید. عربلند، با آرزوی طول عمر برای همه سرمایه گذاران، در هر زمینه از سرمایه گذاری ملک در امارات و دبی همراهی مطمئن خواهد بود.

مشاوره رایگان با مشاورین عربلند

پرسش‌های پرتکرار در زمینه قوانین وراثت در امارات

حکم ارث شرعی چیست؟

زوج (در مورد جانشینی ترکه زوجه) در صورتی که زوج بدون اولاد نسب باشند نصف سهم و در غیر این صورت یک چهارم سهم می‌گیرد. دختر تنها نصف سهم می‌گیرد. در مواردی که متوفی بیش از یک دختر از خود به جای گذاشته است، همه دختران مشترکاً دو سوم را می‌گیرند.

اگر مالک در دبی بمیرد چه اتفاقی برای ملک می‌افتد؟

وراث قانونی پس از مالک متوفی مالکیت ملک را بدست می‌آورند و می‌توانند رسماً مالکیت را به نام خود منتقل کنند. وراث می‌توانند با پیروی از روند به روز رسانی اطلاعات مالکیت ملک، برای ثبت ملک موروثی اقدام کنند.

آیا در دبی مالیات بر ارث وجود دارد؟

در امارات مالیات بر ارث وجود ندارد. اما در صورت عدم وجود وصیت، بدون توجه به ملیت متوفی، به ارث بر اساس موازین شرعی رسیدگی می‌شود.

5/5 - (4 امتیاز)

درخواست مشاوره رایگان

اگر نیاز به مشاوره و راهنمایی در زمینه خرید ملک در دبی، اخذ اقامت و کسب درآمد دلاری از طریق اجاره ملک دارید کافیست فرم زیر را پر کنید تا کارشناسان حرفه‌ای ما به صورت کاملا رایگان شما را راهنمایی کنند.